JOP ALBERTS VAN INBO ARCHITECTEN

ARCHITECT AAN HET WOORD


“In Résidence Quatrebras is alles in samenhang met elkaar ontworpen. Het één kan niet zonder het ander bestaan.


Résidence Quatrebras is ontworpen door Jop Alberts van Inbo architecten. Het gebouw refereert aan de appartementencomplexen zoals die in de jaren twintig van de vorige eeuw in Den Haag werden gebouwd. “Je kunt ze zien als één grote villa met daarin ruime en luxeuze appartementen. Net als Résidence Quatrebras.”

Omschrijf het ontwerp van Résidence Quatrebras eens?

“Het ontwerp sluit goed aan bij het comfort van de groene wijk Quatrebras Park. Met comfortabele woningen die gericht zijn op de kwaliteit van wonen. Alle appartementen hebben – minimaal – aan twee zijdes een gevel. Dit maakt de woningen ontzettend licht. Het gebouw zelf refereert op geheel eigen wijze aan een tijdsperiode waarin het ideale wonen vooral ging om het luxe woonappartement.”

Waarom heb je hiervoor gekozen?

“Deels omdat het beeld en de kwaliteit van het gebied moest refereren aan de lommerrijke woonwijken van het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Ik heb gekozen voor een appartementencomplex zoals deze in de jaren twintig in Den Haag werden gebouwd. Je kunt ze zien als één grote villa met daarin ruime en luxe appartementen. Net als Résidence Quatrebras. Het heeft de luxe van toen, maar is op een geheel eigentijdse wijze ontworpen.”

Had je nog een andere inspiratiebron?

“Frank Lloyd Wright, een van de bekendste architecten van Amerika. Ik weet nog goed dat ik als jongen een boek van hem bij mijn ouders uit de kast trok. Zijn ontwerpen spraken me toen al aan: hoe ze in de omgeving passen, de weidsheid die ze uitstralen... Net als Wright heb ik geprobeerd om een zo volledig mogelijk ontwerp te maken.”

En, is dat gelukt?

“In Résidence Quatrebras is alles in samenhang met elkaar ontworpen. Het gebouw is echt één geheel. Niets staat op zichzelf: het groen is mee ontworpen, de entrees, de balkons zijn er niet zomaar ‘aangehangen’. Zelfs de lampen gaan op in het ontwerp. Het één kan niet zonder het ander bestaan.”

Wat maakt Résidence Quatrebras zo bijzonder?

“Dat is niet eens zozeer de architectuur als wel de kwaliteit van de appartementen. Alle woningen hebben op zijn minst twee gevels. De penthouses zelfs drie. Dat is vrij uniek. Ik had dit al in mijn eerste schets op deze wijze ontworpen en het heeft altijd standgehouden. Daar ben ik best trots op.”

Klopt het dat er twee trappenhuizen en twee liften zijn?

“Ja. Ook dat maakt het ontwerp zo bijzonder. Het zijn officieel achtentwintig appartementen in één gebouw, maar hierdoor kun je het een beetje zien als twee gebouwen met veertien appartementen. Dat maakt het kleinschalig; zo krijg je de kans om je buren te leren kennen en zij jou. En dat is fijn.”

In hoeverre past het ontwerp bij de rest van Quatrebras Park?

“De architectuur van Résidence Quatrebras is net als de architectuur van de woningen in het park rijk en statig. Ook de aangebrachte detaillering werkt goed samen. Maar misschien is de groenstructuur nog wel de belangrijkste drager: het ruimtelijke groen maakt het echt tot één geheel, en dat niet alleen: het maakt van Quatrebras Park een zeer comfortabele wijk om in te wonen.”

Belangstelling in Quatrebras Park?

Résidence Quatrebras nu in verkoop

AM is gestart met de verkoop van Résidence Quatrebras in Quatrebras Park: 28 luxe appartementen.