"Bij gevels waar de ochtendzon op valt, hebben we gekozen voor een lichte steen die door het zonlicht écht oplicht."


De woningen in Quatrebras Park Quartier II zijn ontworpen door Katja de Winter en Dana Ponec van Ponec de Winter. Niet de gebouwen op zich zijn daarbij het eerste uitgangspunt, maar wát er in gebeurt, hoe ze gebruikt worden en door wie, en waar ze komen te staan. Dit zie je in het ontwerp van de woningen terug.

Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?

“Ons uitgangspunt is altijd dat wij vooral een comfortabele leefomgeving willen maken voor de mensen die het daadwerkelijk gaan gebruiken. Elke plek is uniek en vraagt om specifieke oplossingen. Die zie je terug in de architectuur. Quatrebras Park Quartier II is ontworpen vanuit ooghoogte perspectief van de bewoner en de voorbijganger. Als je door de buurt heen loopt, valt je oog steeds weer op een ander detail. Die detaillering maakt het ontwerp zo interessant. Het zorgt ervoor dat het fijn is om door het gebied te lopen en je niet zoiets hebt van: goh, de hele buurt is hetzelfde.”

Waar zit die detaillering in?

“Het gaat bij de woningen heel erg over het reliëf van de gevels. Dat reliëf is ingegeven door de plek en de wijze waarop het zonlicht erop valt. Alle gevels hebben een andere oriëntatie op de zon. Wij hebben ons daarbij steeds het volgende afgevraagd: wat doet het licht met de gevel en waar vraagt het dan om?”

En dat is?

“Bij gevels waar de ochtendzon op valt, hebben we gekozen voor een lichte steen die door het zonlicht écht oplicht. Dat maakt het extra fris in de ochtend. De grote raamopeningen profiteren enorm van het diffusere licht later op de dag. De gevels waar de middagzon op valt, hebben een dieprode steen gekregen, ramen die iets naar binnen liggen en waar mogelijk een veranda als bescherming tegen de hoge middagzon en als markering van de zitplek in de voortuin. Gevels die georiënteerd zijn op de avondzon vragen bijvoorbeeld weer om een erker die de lage zon naar binnenhaalt.”

Dus naast plek gaat het ook om zonlicht?

“Het is geen heiligdom waar we strak aan hebben vasthouden, maar het is beslist een inspiratie voor ons geweest. Het gaat om de relatie tussen de plek, de oriën­tatie op de zon, hoe je de relatie met de openbare ruimte maakt en hoe mensen het gebruiken.”

Hoe zie je het laatste bij Quatrebras Park voor je?

“Ik zie bewoners bij de ochtendzon vanachter het grote raam lekker genieten van een kop koffie en de omgeving, in de middagzon zetten ze de deuren naar de veranda of voortuin open en in de avondzon kijken ze vanuit de erker de straat in om te zien wie er thuiskomt.”

In hoeverre heb je bij het ontwerp rekening gehouden met duurzaamheid?

“Een fijne leefomgeving maken gaat ook over duurzaamheid. Naast alle gebruikelijke technische ingrediënten hebben we Quartier II met liefdevolle aandacht gemaakt. Hopelijk is dat straks zichtbaar en voelbaar. Het is ons doel dat mensen gaan houden van de plek waar ze wonen en er daarom ook goed voor gaan zorgen.”

Ben je trots op het resultaat?

“Hoewel het veel woningen zijn met dezelfde bouwmethodiek is het ons gelukt veel diversiteit aan te brengen. Als je door het gebied beweegt, zie je die verscheidenheid – verankerd in de specifieke locatie binnen de buurt – terug. Daar ben ik best trots op. Maar we zijn eigenlijk pas écht trots als het straks klaar is en mensen er tevreden wonen, want daar gaat het uiteindelijk om.”

Belangstelling in Quatrebras Park?

Start verkoop Quartier II

AM is gestart met de verkoop van de eerste 52 van de circa 200 woningen in Quatrebras Park, Quartier II.