"De woningen hebben een prachtig kleurenpalet"
De woningen van Quatrebras Park, Quartier III, zijn ontworpen door Zeinstra Veerbeek Architecten. We spreken architect Rinse Tjeerdsma; over het combineren van de flair van de mooie stad met het comfort en de duurzaamheid van nu.
Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?
“In Quartier III wilden we een palet aan woningtypen aanbieden, om zo aan de verschillende wensen van bewoners te voldoen. Tegelijkertijd wilden we ervoor zorgen dat het geheel een gevoel van rust, eenheid en elegantie uit zou stralen. Ter inspiratie hebben we gekeken naar de historische jaren '20 en‘30 woningen, zoals je ze nu nog vindt in Kennemerland-Zuid. In Aerdenhout, Heemstede, de Koninginnebuurt en het Kleverpark in Haarlem vormen de meest uiteenlopende woningen toch een prachtig geheel. Dit komt onder andere door hun metselwerken gevels in mooie verbanden met rollagen, koppenlagen en subtiele gevelelementen zoals een spekband; dat is een kenmerkende horizontale band. Daarnaast komen er vaak getimmerde goten en bakgoten terug. Dit vonden we een mooi gegeven.
We hebben ons ook laten inspireren door de architectuur uit andere delen van Quatrebras Park, wederom om een gevoel van samenhang tussen de verschillende deelgebieden te creëren. Kleuren en materialen uit de gevels van andere woningen zie je bij ons terug in hun eigen vorm en uitstraling.”
We zijn beland bij de laatste fase van Quatrebras Park: de tweede fase van Quartier III. In welk opzicht verschillen de woningen in de Laan van de huizen in de Brink?
“De woningen in de Laan ogen anders dan die in de Brink, maar sluiten er tegelijkertijd mooi op aan. We wilden een visuele eenheid per fase creëren en dat is gelukt door subtiel te spelen met details. Bij een aantal woningen komen er patronen in de gevels, weer andere hebben ornamenten. De twee-onder-één-kapwoningen hebben ornamenten boven de openslaande deuren van de bergingen; een aantal rijwoningen heeft ze in de topgevel. Alle woningen in de wijk hebben zo een gemeenschappelijk element dat terug komt. Dit geeft een visueel gebalanceerde wijk, met een rustig en harmonieus straatbeeld.
Het meest opmerkelijke verschil tussen de Brink en de Laan is het kleurgebruik. De stenen gevels in het gedeelte rond de Brink zijn witgeschilderd. Ze hebben horizontale spekbanden, een sierelement in de top en een opvallende goot. In de Laan ligt het accent op de bakstenen. De gevels zijn niet wit, maar tonen een rijke baksteenarchitectuur. De goten zijn zinken mastgoten met een zinken hemelwaterafvoer.”
Wil je iets meer vertellen over de baksteenarchitectuur?
“De woningen refereren aan de chique jaren ’30 stijl. Net als toen gebruiken we verschillende kleuren baksteen, die in wildverband worden toegepast. Tussen het horizontale metselwerk komen lagen van verticale stenen te liggen of van bakstenen die met de lange of juist met de korte kant naar voren zijn gelegd. Dit geeft een mooi effect en we verwijzen zo op een eigentijdse manier naar het ambacht van de jaren ’30.
Voor de stenen kozen we een kleurenpalet van verschillende tinten rood en geel, in combinatie met donkere kleuren. Per blok zie je steeds een andere kleurensamenstelling. De wijk heeft een fris en uitgebalanceerd palet, waarvan de kleuren bovendien mooi samenvallen met de vier jaargetijden, de woningen zijn in elk seizoen mooi om te zien.
De wijk heet de Laan, liggen alle huizen aan een laan?
“De wijk bestaat uit twee delen; een westelijk en een oostelijk deel. In het westen staan rijwoningen. De woningen hebben daar voortuinen aan een straat. Ze liggen vlakbij het water. Aan de achterkant hebben de woningen een tuin en zijn ze verbonden met een parkeerhof, waar de auto’s uit het zicht kunnen worden neergezet.
In het oostelijk deel komen twee-onder-één-kapwoningen, rijwoningen en vrijstaande woningen te staan; allen gesitueerd aan een laan met ruimte voor groen en bomen. De architectuur heeft iets statigs, met soms een Frans balkon, mooie raamverdelingen en metselwerkpatronen in de gevels. Met het Frans balkon opent de woning zich naar de laan. Als je wakker wordt kun je heerlijk de deuren open zetten.”
En de binnenkant; hoe zijn de woningen ingedeeld?
"De woningen zijn comfortabel. Ze hebben vloerverwarming en zijn geïsoleerd naar hedendaagse eisen. Op het dak ligt een royaal aantal zonnepanelen en de ramen hebben drielaags glas. De woningen worden duurzaam gebouwd. Ze hebben een warmtepomp en zijn energiezuinig.
De twee-onder-één-kapwoningen en de vrijstaande woningen hebben ieder twee parkeerplekken op eigen terrein. Ze hebben ook een achtertuin aan het water. Een aangenaam detail bij de vrijstaande woningen is dat het trappenhuis ramen heeft, waardoor er daglicht binnen valt.”
Er is goed nagedacht over de indeling van de woningen. Via Homestudios heb je nog een flink aantal mogelijkheden om de woning helemaal aan je eigen wensen aan te passen. Er zijn ruimtevergrotende opties (zoals uitbouwen en dakkapellen), diverse indelingsvarianten zijn mogelijk en ook de keuken en badkamer kunnen worden aangepast. Ieder huis wordt een thuis!